Translate

Thursday 18 June 2020

SAMBUCUS NiGRA / Bez Czarny / Elderflower



W kociołku zapach i uroda kwiatów. Czarny bez i róża pomarszczona (rosa rugosa)
zwana przeze mnie błędnie przez długi czas 'dziką różą'.
Właściwa dzika róża czyli szypszyna, to rosa canina (dog-rose).
Ma mniejsze, bladoróżowego koloru kwiaty i owoce o gruszkowatym kształcie.



                                                 Róża Pomarszczona/Rosa Rugosa/
                                              Rugosa Rose, Beach Rose, Japanese Rose           
               
       
     Ta róża jest zapewne jedną z  odmian szypszyny (a może to szypszyna wlaściwa?)
     Jej ogromny krzew rośnie w Ogrodzie.


                                         Bez Czarny/Sambucus Nigra/Elderflower Tree



   W Dzikim Zakątku rosną cztery drzewa czarnego bzu: Nestorka, Bliźniacy i Młodsza Siostra.
   Różnią się wyglądem i charakterem.
 






Wejście boczną bramką do Cuthill Park.
Przestrzeń gęsta od zapachu bzu.
Rośnie wzdłuż ogrodzenia graniczącego z Golf Club, w dalszej części ustępując krzewom
przepięknej róży japońskiej, której płatki dodaję do syropu.
Dostepu do krzewów bronią pokrzywy i osty.



    Wracając do rzeczy czyli kociołka.
    Syrop z kwiatu czarnego bzu można robić na wiele sposobów, a bazą są kwiaty zrywane
    z uważnością , by nie strącić pyłku i pozostawione na godzine lub dłużej, by mini
    robaczki mogły wywędrować z baldaszków i nie stać się częścią napoju (co ważne
    gdy chce sie nim ugościć weganina).
    Pozostałe składniki to cukier i cytryny.

    Przepis bez cukru podaje Sebastian Szaman 21 Wieku:
    https://www.youtube.com/watch?v=E27CGH5xQmI

    Tradycyjny angielski przepis (według angielskiej teściowej) Katarzyna Bellingham:
     https://www.youtube.com/watch?v=ndDUzJLGyJ8
     W tej wersji oprócz cukru i cytryn, dodawane są pomarańcze i kwasek cytrynowy.
 
    Włoską recepturę na hugo - tradycyjny orzeźwiający napój na bazie syropu z kwiatów bzu
    można znaleźć na blogu Natalii i Łukasza:
    https://www.zlotaproporcja.pl/2015/06/21/hugo/

    i moje najnowsze odkrycie vlog 'Jestem Wieśniara' z polską tradycyjną wersją syropu
    https://www.youtube.com/watch?v=ky7xfBdv7QQ&t=22s

    O dzikim bzie w tradycji słowiańskiej pisze Teresa Dunin-Karwicka :
    https://www.taniaksiazka.pl/ebook-drzewo-na-miedzy-pdf-p-482620.html
    (tak słyszałam bo niestety nie mam jeszcze tej książki:)

   o właściwościach kwiatu i liści 'buzina' czyli bzu, opowiada Natalia Zjemna
   https://www.youtube.com/watch?v=RfhCpeEEPmI

  przepis na 'traditional elderflower cordial' podaje Monica Wilde Forager
  https://monicawilde.com/traditional-elderflower-cordial/

  a  Drzewo Roku 2019 (i jest to Bez Czarny)  przedstawia Łukasz Łuczaj
  https://www.youtube.com/watch?v=2OAAFzrVAQM
 




ps
Przetwory przetworami, ale zawsze dobrze mieć ziółka suszone. Nie zepsują się i w razie
potrzeby można zaparzyć. Bez cukru i pasteryzowania.
Więc zbieram i suszę:









No comments:

Post a Comment